NAJBOLJA KNJIGA U 2014.

poveljaTreću godinu za redom Zavičajno odeljenje kragujevačke Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" priređuje višednevnu manifestaciju "Dani kragujevačke knjige" tokom koje se raznovrsnim programom promoviše izdavaštvo u Kragujevcu.

Već tradicionalno, prvog dana se svečano otvara manifestacija i tom prilikom uručuje povelja za Kragujevačku knjigu godine. Monografiji o slikaru Đorđu Ivačkoviću, u izdanju Galerije RIMA, pripalo je priznanje za najbolju knjigu u 2014. godini. Vlasniku Galerije RIMA gospodinu Aleksandru Milojeviću povelju je svečano uručio direktor biblioteke gospodin Mirko Demić. U obrazloženju odluke stručnog žirija, koje je pročitala novinarka i istoričar umetnosti Maja Stanković, kao posebne vrednosti ovog izdanja istaknute su, sa jedne strane stručna i istraživački sveobuhvatna tekstualna građa (centralne studije J. Denegrija i N. Martinović, intervjui sa umetnikom, tekstovi francuske likovne kritike), a sa druge strane izuzetan dizajn Isidore M. Nikolić. Gospodin Milojević je u obraćanju prisutnima istakao da iako izdavaštvo nije osnovna delatnost Galerije RIMA, nakon šest godina postojanja, galerija je uspela da objavi čak četiri ozbiljne monografije, a tim putem će nastaviti i u 2015. godini za koju se već priprema nova knjiga o umetnosti.

Za vreme manifestacije "Dani kragujevačke knjige" u prostoru galerije Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" posetioci mogu da pogledaju izložbu knjiga i neknjižne građe koju je u protekloj godini prikupilo i danas čuva Zavičajno odeljenje biblioteke na čelu sa gospođom Gordanom Vučković. Među izloženim eksponatima nalaze se katalozi i pozivnice izložbi koje je Galerija RIMA priredila tokom 2014. godine, kao i monografija "Veličković - crteži 1955-1965" koja je, kako se u nezvaničnim razgovorima moglo čuti, bila jedina konkurencija monografiji o Ivačkoviću.

Već nekoliko godina unazad Galerija RIMA održava izuzetnu saradnju sa Zavičajnim odeljenjem kragujevačke biblioteke uredno dostavljajući sva svoja izdanja.

Zahvaljujemo Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" i stručnom žiriju na dodeljenom priznanju!

Sa velikim zadovoljstvom nastavljamo saradnju sa kragujevačkom bibliotekom i podržavamo manifestaciju "Dani kragujevačke knjige".