NADEŽDA PETROVIĆ: S OBE STRANE OBJEKTIVA

nadezda kat tekstIzložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva plod je višegodišnjeg istraživačkog rada autorke dr Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, i predstavlja svojevrsno otkriće u stvaralaštvu Nadežde Petrović (1873–1915). Izložbom se ujedno obeležava i 140 godina od slikarkinog rođenja. Fokusiranjem fotografije u okviru opusa naše najznačajnije slikarke moderne, gde je ona i model i umetnik, otkriva se do sada malo poznat aspekt njenog stvaralaštva i upoznaju se ličnost, okruženje, kao i višeslojni angažman na različitim društveno-istorijskim i umetničkim poljima. Fotografije Nadežde Petrović svedoče o njenoj izuzetnoj ulozi i značaju u srpskoj fotografiji, a posebno o činjenici da se radi o prvoj srpskoj umetnici koja se kontinuirano bavila ovim medijem.

Na izložbi Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, isprepletene sa porodičnim fotografijama, predstavljene su i fotografije koje je kao pasionirani fotograf načinila Nadežda Petrović i koje ujedno prate i njeno stvaralaštvo. Ona je objektiv fotoaparata, koji je kupila tokom studija u Minhenu, sve do Prvog balkanskog rata 1912. godine usmeravala prvenstveno u pravcu porodičnog okruženja. Prihvatajući ideje aktuelnog piktorijalizma, Nadežda je na pojedinim fotografijama kreirala i svojevrsne umetničke scene poput fotografija Oko guslara ili Anđa pod jabukom. Pored porodičnih snimaka nastalih u različitim periodima, publici je predstavljen i njen angažman kao prve žene ratnog fotografa u periodu Balkanskih i Prvog svetskog rata.

Prvi put u Kragujevcu, izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva priređuje se u prostoru Galerija RIMA.  Postavka je za ovu priliku upotpunjena skulptorskim portretom Nadežde Petrović, radom akademika Nikole Koke Jankovića. 

kolaz foto nadezda

1) Izložbena publikacija: dr Jasna Jovanov, Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi sad 2013. / 2) Oko guslara, Nadeždine sestre Zora, Jela, Anđa i Draga i nepoznati muškarac (Beograd, 1906), foto: Nadežda Petrović, vl. Miloš Kolarž / 3) Anđa pod jabukom (Beograd, 1907-1908), foto: Nadežda Petrović, Narodni muzej u Beogradu / 4) Nadežda Petrović pred vojnom bolnicom u Valjevu, desno od Nadežde dr Žarko Ruvidić (Prvi svetski rat, 1915), Vojni muzej, Beograd

Fotografije su preuzete iz izložbene publikacije kao informativni materijal vezan za izložbu. Autorsko pravo na njihovo objavljivanje izvan konteksta izložbe na kojoj su izložene zadržavaju pojedinci i ustanove u čijem su vlasništvu.