LJUBICA CUCA SOKIĆ / Kulturni centar Vršac / decembar 2008

katalog Cuca DespotIrina Subotić
POSLEDNJI SUSRET SA LJUBICOM CUCOM SOKIĆ


(...)

Kulturni centar u Vršcu, u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Galerijom RIMA iz Kragujevca, odlučio je da otvori veliku, reprezentativnu izložbu slika Ljubice Cuce Sokić iz bogate privatne kolekcije Aleksandra Milojevića upravo 9. decembra 2008. godine, u čast umetnicinog 94. rođendana. Tako je ova izložba ušla u našu istoriju umetnosti kao poslednja manifestacija priređena za života velike slikarke. Sutradan pre podne, 10. decembra, direktorka Kulturnog centra, NAda Grozdanić, zajedno sa svojom saradnicom Jelenom, želela je lično da preda Cuci - uz buket ruža - kataloge izložbe i fotografije sa otvaranja koje su svedočile o velikom interesovanju publike za njene radove, i istovremeno o ogromnom poštovanju prema njenoj ličnosti.
Primila nas je u svom starinskom stanu, u ulici Braće Jugovića, i s toplinom, gotovo sa iznenađenjem i vidnim naporom nastojala da čuje priču o velikoj izložbi koju sama nije mogla da poseti. Izvesna pomirenost sa sudbinom koja je kucala na vrata, čak sa nekoliko puta ponavljanom željom "da se TO već jednom desi, vreme je, nije pristojno tako dugo živeti, deco draga" - govorila je Cuca - čitali su se na njenom licu. Bila je bez tragike, sa očevidnim umorom u očima, ali i sa neodoljivom verom da može i poslednjim snagama svog iscrpljenog bića da prenese mladima još neka sećanja, neka iskustva... kako se ne bi zaboravile njoj drage ličnosti koje čine našu kulturu slojevitom i bogatijom, kako bi svet bio uređeniji i bolji, i kako bi Umetnost dobila više životnog prostora... Susret nije dugo trajao - Cuca je bila fizički sve slabija, iako duhovno orna, pozitivna i plemenita - samo nekoliko dana kasnije - zaklopila je oči.
Tako je njena poslednja izložba za života, postala prva komemorativna, a onda su se ređale i izložbe u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, sada u Despotovcu... Gotovo cela godina posvećena je Cucinom opusu i to je s razlogom svaki put praznik naše kulture.

(...)