CIUHA, Jože

U PONUDI                                              

ciuha ponuda2
UMETNIK                                                

Ciuha uz tekst

JOŽE CIUHA (1924-2015)

Jože Ciuha je rođen 26. aprila 1924. u Trbovlju. Studirao je na akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani. Diplomirao je 1950. godine, a zatim se usavršavao kod profesora Slavka Pengova na Specijalnoj školi za zidno slikarstvo. Prilikom studijskih putovanja posetio je Austriju, Saveznu Republiku Nemačku, Holandiju, Belgiju, Francusku, Švajcarsku, Italiju, Švedsku, Poljsku i Sovjetski Savez.
Putovanja po Makedoniji pobudila su u njemu interes za kulturnu baštinu Vizantije i Istok uopšte.
Od 1959. do 1961. godine slikar je na Rangunskom univerzitetu pod mentorstvom profesora Lucea proučavao budističku umetnost i filozofiju.
U to vreme posetio je i Indiju, Pakistan, Indoneziju, Tajland i Kambodžu.
Godine 1964. i 1965. putovao je po Južnoj Americi i u prvom redu upoznavao indijanske civilizacije. Posetio je Brazil, Argentinu. Čile, Peru i Boliviju i sa putovanja uz iscrtane blokove doneo je niz zapisa koji su mu služili kao materijal za knjige “Skamenjeni osmeh” i “Razgovori s tišinom” gde je slikar opisao susrete sa drevnim kulturama i ljudima, odnosno događajima iz vremena u kojem živimo. Godine 1965. Jože Ciuha je bio gost Univerziteta “Western Michigan” i tom prilikom proputovao je Sjedinjene Američke Države i Meksiko.
Pored navedene dve knjige napisao je i “Putovanje u desetu državu”, knjigu za decu koja je nagrađena Levstikovom nagradom.
Sedamdesetih godina Jože Ciuha je pet godina vodio seminar na “International Summer Academy” u Salcburgu.
Niz godina bavio se ilustracijom, a pored slikarstva bavi se i grafikom, tapiserijom i mozaikom.
Preminuo je u Ljubljani, 11. aprila 2015.