Dodeljena Nagrada "Lazar Trifunović" za 2017. godinu

U nedelju 14. januara 2018, u Kulturnom centru Beograda dodeljene su Nagrada Lazar Trifunović za teorijsko razmatranje savremene likovne i vizuelne umetnosti i Nagrada Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu.

Laureati Nagrade Lazar Trifunović za 2017. godinu su dr Ana Bogdanović i dr Dragana Kovačić.

Ana nagradaAna Bogdanović je nagrađena za teorijsko razmatranje dela Marka Čelebonovića - tekst pod nazivom Nekoliko razmišljanja o pogledu predmeta u slikarstvu Marka Čelebonovića, objavljen u monografiji Marko Čelebonović u izdanju Galerije RIMA.

Na svečanosti koja je tradicionalno održana na dan rođenja prof. dr Lazara Trifunovića, u prepunoj Galeriji Artget, Bogdanovićeva se obratila prisutnima:

Izuzetna je privilegija dobiti priznanje koje nosi ime profesora Lazara Trifunovića čiji je doprinos izučavanju moderne umetnosti u našoj sredini nemerljiv. Imajući u vidu njegovu posvećenost i istrajnost u istraživanju i pisanju o umetnosti, želim, samo kratko, da podsetim i ponovo istaknem to da je za našu profesiju istoričara umetnosti od velike važnosti da uporno i kontinuirano, često i bez kompromisa, težimo da otkrivamo nove i ukazujemo na one skrivene, zanemarene i suptilne promene pogleda na stvarnost kojima nas umetnost podstiče i provocira da mislimo i razumemo kako našu savremenost tako i našu prošlost.

 _______________________

Nagrada Lazar Trifunović dodeljena je i dr Dragani Kovačić za knjigu 7 otkucaja. Crtež u prostoru Moderne, dok je Nagrada DIUS za najbolju autorsku izložbu uručena Žani Gvozdenović i Mileni Marjanović za izložbu Slikari Ratnici Svedoci / Slikarstvo i fotografija u Srbiji 1914-1918, priređenu u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, u Beogradu.