GOSTOVANJE GALERIJE RIMA U RAŠKI

vesti raska1

U petak 2. marta u Galeriji Centra za kulturu Gradac u Raški otvorena je izložba pastela Ljubice Cuce Sokić iz kolekcije Galerije RIMA. U ime Galerije CKG pozdravnu reč publici uputila je istoričarka umetnosti, upravnica i kustos galerije Sonja Milićević. O pastelima Ljubice Sokić u kolekciji Galerije RIMA govorili su direktor galerije Aleksandar Milojević i kustos Nevena Martinović.

Do 16. marta 2018. publika će imati priliku da vidi dvadeset dva pastela pažljivo selektovana iz korpusa radova koji su prvi put otkriveni u slikarkinom ateljeu tek nakon njene smrti 2009. godine. Izloženi pasteli predstavljaju tri tematske celine - Ženske figure, Aktove i Unutrašnje prostore - koje su zauzele posebno značajno mesto u opusa Ljubice Sokić nakon što je njihovo istraživanje, sprovedeno između 2009 i 2012, donelo nova i dragocena saznanja o stvaralaštvu ove istaknute umetnice.

Studije u kojima se iznose novi uvidi u umetnički razvoj Ljubice Sokić tokom pedesetih i početkom šezdesetih godina, objavljene su najpre u monografiji Pasteli Ljubice Cuce Sokić u izdanju Galerije RIMA (2011), a potom i u katalogu izložbe pastela priređene u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu (2012). Odabrani izvodi iz monografije o pastelima, autorke Nevene Martinović, objavljeni su u katalogu tekuće izložbe u Galeriji Centra za kulturu Gradac.

vesti raska3