Međunarodni zbornik povodom stogodišnjice časopisa ZENIT

zbornik


Zaokružen je pun vek od kada je u Zagrebu, 1. februara 1921. godine, objavljen prvi broj avangardnog časopisa Zenit. Tokom šest godina svog postojanja, časopis Zenit je bio kreator i provodnik autentičnih i novih ideja u jugoslovenskoj kulturnoj sredini. Zahvaljujući njemu Zagreb i Beograd upisali su se i ostali na mapi radikalnih zbivanja u kulturi i umetnosti irom Evrope, danas obuhvaćenih pojmom istorijskih avangardi dvadesetih godina XX veka.

Povodom obeležavanja važnog jubileja, Galerija RIMA je u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda objavila naučnu publikaciju međunarodnog karaktera - zbornik Sto godina časopisa Zenit 1921 – 1926 – 2021, čiji su urednici dr Bojan Jović i prof. emer. Irina Subotić.

Sa trideset pet autorskih studija, brojnim dokumentarnim i likovnim prilozima, obezbeđenim u saradnji sa institucijama i pojedincima iz zemlje i inostranstva, ovaj zbornik donosi nove teme, interpretacije i revalorizacije istorijske uloge i važnosti časopisa Zenit 

zbornik k1

zbornik k2

U okviru pet tematskih poglavlja u zborniku: Zenitizam u ključu avangarde; Istorijski okviri zenitizma; Zenitizam u transnacionalnom kontekstu; Zenitistička ostvarenja u svetlu novih tumačenja; Dokumenti i zenitistička baština; naučne studije objavili su eminentini stručnjaci iz oblasti istraživanja avangarde i mladi istraživači koji su doprineli sagledavanju Zenita kao kompleksne avangardne pojave iz više rakursa. Među njima su: Slobodan Mijušković, Jovan Čekić, Nikola Dedić, Maja Stanković, Bojan Jović, Marija Stanković, Goran Miloradović, Olivera Dragišić, Petar Dragišić, Petar Prelog, Jovan Bukumira, Günter Berghaus, Наталия Злыднева, Kornelija Ičin, Tyrus Miller, Marko Čudić, Marijan Dović, Kristina Pranjić, Olga Saveska, Jindřich Toman, Irina Carabaș, Ana Knežević, Ješa Denegri, Tanja Vićentić, Iva Kostešić, Feđa Vukć, Ivana Janković, Nevena Martinović, Dijana Metlić, Žarka Svirčev, Zorana Simić, Bojana Popović, Miloš Bralović, Vesna Kruljac, Velibor Prelić, Irina Subotić.

zbornik k3

zbornik k4

Galerija RIMA i Institut za književnost i umetnost zahvaljuju baštinskim institucijama, javnim ustanovama i privatnim kolekcionarima koji su odobrili korišćenje dokumentacije, istraživanje i reprodukovanje dela iz svojih zbirki.

Zahvaljujemo na finansijskoj podršci Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.