NOVA MONOGRAFIJA | MRDJAN BAJIĆ > 2D=3D - CRTEŽI

Najnovija publikacija u izdanju Galerije RIMA MRDJAN BAJIĆ > 2D=3D je monografija o crtežima našeg poznatog umetnika, istaknutog vajara, aktivnog od ’80-ih godina XX veka na srpskoj i međunarodnoj umetničkoj sceni.  Antonello Tolve, Olivier Kaeppelin i Branka Arsić, autori tekstova sa evropskog i američkog polja kulture, na interdisciplinaran način tumače medij crteža, njegovo mesto i ulogu u umetničkoj praksi Mrđana Bajića. Dizajn knjige potpisuje Isidora M. Nikolić. 

knjiga MB

Antonello TolveOvim posebnim odnosom, izrazito jasnim i u kolažu i u skulpturi, Bajić podvlači i otkriva snažnu sklonost ka poigravanju znacima i predmetima iz svakodnevnog života, tretira ih kao scenske rekvizite, koristi ih i prikazuje kao protagoniste ili deuteragoniste uz pomoć kojih stvara nekakvu vrstu vizuelnog pozorišta..."

text tolve

 

Olivier Kaeppelin„Nema kod njega ni izjava ni programa. Nema istine u jednosmislenom čitanju ili definitivnih teoretskih ili tehničkih zakona. Crteži i njegovi nastavci ključ su za tumačenje dela. Crtež predlaže odnos, metodu kako bismo shvatili stvarnost sa kojom nas suočava i kojom se pograva."

text kaplen

 

Branka ArsićSlova, reči, brojevi, putokazi, sve to pripada svetu razuma i njegovoj logici imenovanja i inventarisanja. Međutim, budući da su ta oruđa mišljenja i označavanja ovde stavljena u službu poništavanja onoga što treba da podupru, na Bajićevim crtežima ona najavljuju trenutak prelaska u jedno novo stanje bića i stvari, koje će zatim njegove skulpture konkretizovati."

text branka

Monografija je dostupna u našim izložbenim prostorima u Kragujevcu i Beogradu.