Otvorena Galerija RIMA u Beogradu

U sredu 15. novembra 2017, svečanim otvaranjem izložbe Vladimira Veličkovića, za publiku je otvoren beogradski izložbeni prostor Galerije RIMA.

Postavka Veličkovićevih najnovijih slika prva je izložba koju Galerija RIMA priređuje u svom beogradskom prostoru, u Pariskoj ulici br. 8. 

Iako nije bilo formalnog otvaranja izložbe, kustoskinja Galerije RIMA, Nevena Martinović obratila se brojnim gostima kratkim govorom:

"Galerija RIMA je prethodnog meseca zakoračila u svoju desetu godinu, tako da je otvaranje beogradskog izložbenog prostora ujedno i povod da na jednom mestu okupimo sve prijatelje i saradnike galerije - sve vas koji ste u proteklim godinama učestvovali u našim izložbenim i izdavačkim projektima.

Jedan od ključnih razloga za otvaranje beogradske galerije izložbom akademika Vladimira Veličkovića, jeste taj što dugogodišnju saradnju između Galerije RIMA i akademika Veličkovića smatramo primerom odnosa kakav treba da bude uspostavljen na realciji privatna galerija - umetnik. Odnos zasnovan na visokom profesionaliznu sa obe strane, kome težimo u radu sa svim umetnicima i ostalim saradnicima, kao i publikom. Odnos na kome se zasniva naše galerijsko poslovanje i naši uspesi.

Iako više nije trend da se na otvaranju govori o umetniku i izložbi, ne mogu da ne spomenem da se ove godine navršava pet decenija od Veličkovićeve prve samostalne izložbe u Parizu - priređene 1967. godine u Galeriji Dragon. Velika je stvar kada se u veoma sažetoj biografiji na kojoj Veličković insistira u svim publikacijama koje su mu posvećene - decenijama održava i ističe ime jedne privatne galerije. Time se naglašava uloga koju privatna galerija može imati za umetnika. Bez namere da se poredimo sa Galerijom Dragon iz tog vremena, ipak možemo reći da je nekim umetnicima izlaganje u Galeriji RIMA bilo važan korak u profesionalnim karijerama. Upravo je to istaknuto mesto u biografiji jednog istaknutog umetnika - ono čemu težimo, ono što je motivacija za naše nove aktivnosti, pa i za ovaj dolazak u Beograd."

Mada su pozivnice, zbog trenutnog štrajka u pošti, kasnile, događaju je prisustvovalo toliko gostiju, da je galerija, iako na dva nivoa, bila premala za sve. 

Izložbu Vladimira Veličkovića publika će moći da poseti do 15. decembra.

vest otvaranje