PROMOCIJA ZBORNIKA U KRAGUJEVCU

U sredu 17. novembra 2021. godine, od 19 časova, u organizaciji Galerije RIMA, Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu održana je peta po redu promocija naučnog zbornika „Sto godina časopisa Zenit 1921-1926-2021“ u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu. Predstavljanje zbornika jedna je u nizu aktivnosti priređenih u okviru jubilarne stogodišnjice od osnovanja avangardnog časopisa Zeniti pojave Zenita kao autentične, internacionalno priznate, avangardne pojave sa jugoslovenskih prostora. 

Nakon pozdravne reči, koju je okupljenima u ime Centra uputio upravnik akademik Miloš Đuran, osnovne podatke o zborniku (urednici: prof. emerita Irina Subotić i dr Bojan Jović) i avangardnom fenomenu Zenita, pružila je istoričarka umetnosti, kustoskinja Galerije RIMA Nevena Martinović, ovoga puta u svojstvu moderatorke razgovora. O zborniku su govorili prof. dr Ješa Denegri, osvrnuvši se na vizulenost časopisa Zeniti angažovanu ulogu njegovog urednika Ljubomira Micića kao „kritičara na delu“, teoretičara, ali i praktičnog aktera na polju profilisanja avangardnih umetničkih tendencija. 

Dr Dijana Metlić govorila je o časopisu Kinofon koji se zahvaljujući svojoj edukativnoj, kritičkoj i teorijskoj ulozi razlikovao od tadašnje štampe posvećene filmu, dok se u nastavku razgovora, Dr Olivera Dragišić, naučna saradnica na Institutu za noviju istoriju Srbije iz Beograda, osvrnula na, za Zenitizam nezaobilazni, fenomen Barbarogenija decivilizatora, iskonskog čoveka sa Balkana.

U sklopu promocije, publika je u postavljenim vitrinama mogla da pogleda reprinte svih brojeva časopisa Zenit, koje je Narodna biblioteka izdala 2008. godine, a koji se nalaze u fondu Univerzitetske biblioteke. Predstavljanje zbornika i izlaganje autora, pratila je prigodna vizuelna prezentacija.

Nakon promocije, Centar je u saradnji sa Legatom Nikole Koke Jankovića i njegovim kustosom Vladimirom Markovićem, za učesnike promocije i goste priredio obilazak stalne postavke Legata i izložbe akademika Svetomira Arsića Basare.

KG PROMO 1KG PROMO 2