PROMOCIJA ZBORNIKA U NOVOM SADU

U petak 29. oktobar 2021, od 19 časova, u okviru godine obeležavanja velikog jubileja - stogodišnjice od pokretanja avangardnog časopisa Zenit, održana je četvrta po redu promocija naučnog zbornika "Sto godina časopisa Zenit 1921-1926-2021".

Nakon pozdravne reči upravnice Galerije Matice srpske dr Tijane Palkovljević Bugarski, o zborniku su govorili urednica i autorka prof. emerita Irina Subotić i autori dr Maja Stankovic, Nevena Martinović i dr Goran Miloradović. Gost večeri bio je slovenački reditelj Dragan Živadinov čiji rad je duboko inspirisan Zenitom i drugim avangardnim pojavama u jugoslovenskoj umetnosti koji je za 13. januar 2022. godine najavio premijeru svog novog autorskog komada kojim će biti otvoren program "Novog Sada-evropske prestonice kulture". Razgovor o različitim temama i fenomenima u vezi sa časopisom Zenit i zenitizmom moderirala je dr Dijana Metlić, takođe autorka u zborniku.

Snimak promocije može se pogledati na You Tube kanalu Galerije matice srpske: https://www.youtube.com/watch?v=0bgY9Kbz1u4 

NS promo1

pirkovic sr

NS promo4