SEĆANJE NA VLADIMIRA VELIČKOVIĆA

Danas, 29. VIII 2020, navršava se godinu dana otkako nas je napustio Vladimir Veličković – jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih slikara XX veka. Veliki stvaralac i izuzetna ličnost, Veličković, koji je od 1965. godine živeo u Parizu, bio je srpski i francuski akademik, i na međunarodnoj sceni jedan od naših najuglednijih i najpriznatijih umetnika. 

Galerija RIMA je imala čast i privilegiju da čitavu deceniju sarađuje sa Veličkovićem kome je u svom izložbenom i izdavačkom radu posvetila četiri izložbe i čak sedam monografskih publikacija. U bliskoj saradnji sa umetnikom, koja je kroz godine prerasla u iskren prijateljski odnos, priredili smo tri izložbe Veličkovićevog stvaralaštva u Kragujevcu (2010, 2014, 2018) i jednu u Beogradu (2017).  Zahvaljujući njegovoj autentičnoj slikarskoj poetici i rukopisu, ali i njegovoj harizmatičnoj ličnosti - Veličkovićeve izložbe bile su po pravilu najposećeniji i medijski najbolje ispraćeni događaji Galerije RIMA ali i čitave kulturne scene Srbije. Posebna radost Veličkovićevih izložbi bili su susreti brojnih mladih umetnika i studenata sa umetnikom koji je uvek bio pristupačan i otvoren za susrete sa publikom, naročito sa mlađim kolegama i poštovaocima umetnosti. Imali smo čast da čitave generacije mladih upoznamo sa Veličkovićevim slikama i crtežima, jednako onima iz njegovih najranijih stvaralačkih faza (pedesetih i šezdesetih godina XX veka) koliko i onima koji su pripadali njegovoj aktuelnoj stvaralačkoj produkciji iz dvehiljaditih godina. 

Crtački opus Vladimira Veličkovića, koji je kičmeni stub njegovog celokupnog stvaralaštva, bio je jedan od ključnih fokusa Galerije RIMA u proteklih nekoliko godina. Među sedam monografija koje je Galerija RIMA objavila o Vladimiru Veličković, njih šest čini jedinstveno izdanje pod zbirnim naslovom „Veličković-crteži“ u kojem je predstavljen umetnikov celovit crtački opus. Šestotomno izdanje,  zaokruženo objavljivanjem poslednje monografije krajem 2019. godine, jedinstveno je u bogatoj međunarodnoj bibliografiji o Vladimiru Veličkoviću budući da daje najsveobuhvatniji uvid u njegovo stvaralaštvo u oblasti crteža od 1955. do 2018. godine. Početak ovog ambicioznog izdavačkog projekta obeležen je promocijom prve dve monografije, priređenom u Muzeju Zepter 2016. godine. Veličković je preminuo svega nekoliko meseci uoči okončanja obimnog zajedničkog projekta, ostavljajući nam neostvarenom želju da uspeh zajedno obeležimo velikom promocijom svih šest monografija kao jedinstvenog izdanja. Nove planove za predstavljanje šestotomne publikacije o Veličkovićevim crtežima tokom 2020. godine odgodila je novonastala epidemiološka situacija u zemlji. Galerija RIMA se nada poboljšanju epidemioloških okolnosti i skorijoj mogućnosti za održavanje promocije koja bi bila povod da se svi poštovaoci Veličkovićevog dela, kroz priču o njegovim vanserijskim crtežima, prisete njega kao umetnika i čoveka.

 

vv 1

vv 2

vv 3

vv 5

vv bg kg

vv 6

vv edicija