STO GODINA ČASOPISA ZENIT 1921-1926-2021

U četvrtak 17. jula 2021. godine, u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu održano je prvo predstavljanje zbornika Sto godina časopisa Zenit 1921-1926-2021,objavljenog u izdanju Galerije RIMA i Instituta za književnost i umetnost.

Na promociji zbornika govorili su urednici, prof. emer Irina Subotić i dr Bojan Jović, direktor Instituta za književnost i umetnost, Nevena Martinović, kustoskinja Galerije RIMA i autorka teksta u zborniku; kao i autori tekstova, dr Slobodan Mijušković, istoričar umetnosti i  dr Goran Miloradović, istoričar.

Prof. emer. Irina Subotić, kao urednica i autorka teksta u zborniku, moderirala je razgovor na promociji i najpre upoznala publiku sa osnovnim informacijama o povodu objavljivanja publikacije u čast stogodišnjice Zenita, najznačajnijeg jugoslovenskog avangardnog časopisa međunarodne provenijencije. Dr Bojan Jović je govorio ispred Instituta za književnost i umetnost o važnosti zbornika koji sadrži trideset pet naučnih studija eminentnih stručnjaka i mladih istraživača, kao i o značaju časopisa Zenit za istoriju književnosti i kulture međuratnog razdoblja. Nevena Martinović, kustoskinja Galerije RIMA i autorka teksta u zborniku, govorila je u ime galerije kao glavnog izdavača o svim zahtevima i kriterijumima koje je trebalo ispuniti kako bi zbornik sa velikim brojem domaćih i inostranih saradnika, kako pojedinaca tako i institucija, sa brojnim likovnim i dokumentarnim prilozima, postao zaokružena naučna publikacija. Zahvaljujući interdisciplinarnim uredničkim pristupom, inovativnim interpretacijama i značajnim revalorizacijama uloge i vrednosti časopisa Zenit, kao i inovativnim grafičkim dizajnom Isidore M. Nikolić, publikacija je prevazišla osnovne okvire zborničkog formata. Istoričar umetnosti, dr Slobodan Mijušković, kao jedan od najznačajnijih poznavalaca moderne umetnosti i ruske avangarde, govorio je o autentičnom konstruktu zenitizma koji se zasnivao na procesu balkanizacije Evrope, radikalno drugačijim u odnosu na međuratne dominantne kulturne modele zasnovane na evropeizaciji Balkana. Istoričar, dr Goran Miloradović iz Instituta za noviju istoriju, predstavio je svoj rad koji je osvetlio kontekste nastajanja čuvenog Manifesta Srbijanstva Ljubomira Micića koji je obeležio sudbinu, od samog početka radikalnog i beskompromisnog urednika, ali i njegovog časopisa.

nb zenit promo 1
                                                                                                                       
nb zenit promo 2
d                                                                                                        
nb zenit promo 3
                                                                                           
nb zenit promo 4

 Foto © Zoran Petrović