VEČE POSVEĆENO VLADIMIRU VELIČKOVIĆU

U četvrtak 24. oktobra 2019 (18 h), u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, održano je veče posvećeno nedavno preminulom slikaru i akademiku Vladimiru Veličkoviću (1935-2019).

U ime glavnog organizatora događaja Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu najpre se okupljenim posetiocima obratio prof. dr Miloš Đuran, dopisni član SANU i upravnik Centra. 

U ime Univerziteta u Kragujevcu i Rektorata kao domaćina večeri, kratak pozdravni govor održao je rektor univerziteta prof. dr Nenad Filipović.

Profesori Đuran i Filipović istakli su ličnu i profesionalnu čast što je akademik Vladimir Veličković 2006. godine postao počasni doktor Univerziteta u Kragujevcu. Time su u dosadašnjoj istoriji kragujevačkog univerziteta počasni doktorati dodeljeni samo trojici ličnosti iz oblasti umetničkog stvaralaštva - akademicima Nikoli Koki Jankoviću i Vladimiru Veličkoviću kao likovnim umetnicima i Ljubomiru Simoviću kao književniku.

U nastavku večeri o akademiku Veličkoviću govorile su prof. emeritus Irina Subotić, prof. dr Jelena Šalinić Terzić i Nevena Martinović.

Višedecenijska prijateljica Vladimira Veličkovića prof. dr Irina Subotić bila je svedok Veličkovićevog stvaralačkog razvoja od njegovih prvih uspeha na međunarodnom planu i u više navrata je pisala i govorila o umetniku. U svom nadahnutom govoru provela je pristune kroz čitav Veličkovićev životni i umetnički put, jasno apostrofirajući njegovo specifično mesto unutar korpusa nove figuracije posleratnog slikarstva kao i duboko humanistički podtekst njegovih apokaliptičnih prizora.

Prof. dr Jelena Šalinić Terzić je kao dobitnica Nagrade za crtež iz Fonda Vladimira Veličkovića (2010) govorila o umetniku iz ugla mladog stvaraoca koji se uverio u Veličkovićevu pristupačnu ličnost, otvorenost za razgovore i diskusije sa mladim kolegama, kao i bezrezervnu volju da pruži podršku i pomogne talentovanim mladim umetnicima iz Srbije.

Nevena Martinović, istoričarka umetnosti i kustos Galerije RIMA podelila je svoje iskustvo iz susreta i rada sa umetnikom. Govorila je kao predstavnik Galerije RIMA sa kojom je Veličković u kontinuitetu sarađivao u prethodnih deset godina ističući da je odnos profesionalnog poverenja između galeriste i umetnika vremenom prerastao u iskreno prijateljstvo. Rad na izložbama Valdimira Veličkovića kao i na publikacijama posvećenim njegovom stvaralaštvu za ceo tim Galerije RIMA bio je utoliko dragoceniji što je podrazumevao susrete i druženja sa umetnikom, razgovore i učenja od njega.

Veče posvećeno umetniku završeno je nastupom Čedomira Štajna, glumca Knjaževsko-srpskog teatra, koji je pročitao besedu Vladimira Veličkovića održanu prilikom dodele počasnog doktorata Univerziteta u Kragujevcu 2006. godine.

Medijator večeri bila je gospođa Lela Vujošević iz Centra za naučno istraživački rad SANU i Univerziteta u Beogradu.

Toko trajanja programa u Univerzitetskoj galeriji bila su izložena tri Veličkovićeva crteža iz šezdesetih godiina XX veka, kao i odabrane domaće i strane publikacije o umetniku. Video projekciju su činili slajdovi Veličkovićevih radova iz svih perioda njegovog stvaralaštva kao i fotografije sa ceremonije dodele počasnog doktorata.

vece posveceno vladi kg 2019

vlada najava